|
- Skyt aldri et dyr som skal stoppes ut i hodet eller i nakke-/halsregionen. Skyt heller ikke avlivingsskudd på disse plassene. Skinnet blir ødelagt og i verste fall kan pannebeinet knuses ved at trykkbølgen fra kula følger ryggmargen opp til hodet. Da blir det heller ikke mulighet til å montere geviret på plate.
|
|
- Stikk aldri et dyr som skal stoppes ut. Dette er helt unødvendig hvis skuddet er plassert i riktig i hjerte-/lungeregionen. Da er alt blodet samlet i brysthulen, og det eneste man oppnår ved stikking av dyret er å ødelegge halsskinnet.
|
|
- Hoder på dyr som skal stoppes ut skal ikke sprettes opp i strupen, men de kan sprettes opp i nakken hvis det er nødvendig. Hoder skal alltid ha langt halsskinn til ca. 15 –20 cm bak frambeina. Det er bedre med for langt skinn enn for kort skinn.
|
|
- Ikke la hunder buste på fremre delen av dyret.
|
|
- Slep ikke dyret på bakken hvis det skal stoppes ut. Skinnet vil få slepeskader som vil ødelegge et ellers fint trofé.
|
|
- På store dyr eller hoder som De ikke får plassert i fryseren, eller får levert til oss samme dag det er skutt eller funnet, må det saltes skikkelig etter at dyret er flådd. Husk at skjegget på elgen alltid må spaltes opp. Bruk alltid fint salt uten jod. Salt godt på skinnets kjøttside, i øyne, kjeft, nesebor og i ørene. En får aldri brukt for mye salt, men hvis det brukes for lite salt oppstår det surflekker med en gang. Ikke la skinnet ligge i sola etter at det er saltet, og beskytt det mot regn som vil vaske vekk saltet.
|
|
- Hvis et dyr er skutt eller skadet i mage-/tarmregionen slik at det har kommet mageinnhold på skinnet må det vaskes grundig vekk med kaldt vann snarest mulig før skinnet saltes. Magesyra på dyr og fugler, og spesielt på rovdyr er så sterk at det går bare noen timer før skinnet er ødelagt.
|
|
- Mindre dyr og fugler pakkes inn i en tett plastpose og legges i fryseren snarest mulig, hvis De ikke har mulighet til å få levert viltet til oss samme dag det er skutt eller funnet. Småvilt som skal stoppes ut skal ikke vommes eller henges til mørning. Det er mulighet til å få tilbake kjøttet fra viltet hvis De ønsker det.
|
|
- På fugler med lange nebb, stikkes dette under vingen slik at dette ikke brytes av.
|
|
- Hvis De ikke har mulighet til å oppsøke oss, kan troféene sendes i saltet eller frosset tilstand. Husk å ta av plasten før sending. Pakk viltet inn i flere lag med avispapir, da dette isolerer godt mot tining. Send alltid viltet på raskeste måte i en solid papp- eller isopor eske. Ta kontakt med oss før sending for å avtale tidspunkt og på hvilken måte viltet skal sendes.
|
|
|
|
Informasjonen om trofébehandling kan lastes ned og skrives ut fra disse linkene:
|
|
Trofébehandling norsk vilt
|
Trofébehandling afrikansk vilt
|
|
Trofébehandling fisk
|
Trofébehandling av horn og skaller
|
|
Måleskjema
|
Vedlikehold troféer
|